Llegeix a estones el llibre Mitos de
la guerra civil de Pio Moa que li ha dut un dels fills, aprofitant que es
troba convalescent. Es recupera d’un
infart que per uns dies el va obligar a abandonar Menorca, traspasar a la dona
el control i seguiment dels turistes que aquests dies ocupen els seus
apartaments situats al costat de casa, i a trasladar-se a l’hospital de Palma. Ell
que sempre ha estat tan valent i al final va impedir que els metges allarguessin
més del compte la intervenció per temor al dolor, tot i que això ni ho diu ni
ho explica. “Ara ja em podria morir, perquè ja ho tinc tot fet”, es repeteix.
Quan mira el seu voltant reconeix cada racó d’aquesta Cala en Forcat. Hi
va arribar amb la dona i els tres fills ara fa quaranta anys, quan no existia
l’hotel ni tampoc cap de les casetes que ara ocupen la muntanya. Varen comprar
el terreny com a solar rústic, s’hi van construir aquesta casa, que van batejar
com a Bonanza, en honor a la sèrie
televisiva que aleshores feia furor, varen plantar-hi tots aquests pins i hi
varen crèixer els fills, a qui va ensenyar a fer pesca submarina, una de les
seves grans aficions.
Ara és propietari de sis apartaments d'estil menorquí, alguns d'ells situats a primera línia de mar i al costat de la piscina que hi va fer construir, dos xalets, i d'altres sis casetes situades una mica més allà. Els lloga durant els mesos que hi fa bon temps -de maig a octubre- i li arriben reserves de tot arreu: de la resta de la Península, de Mallorca i també d'Alemanya. Des del club de submarinisme, que ell va muntar, l'alemany que el regenta li envia compatriotes. No es pot queixar.
Va començar a treballar als 15 anys, al costat del pare, propietari d’un magatzem de curtits que tenia a Mallorca, on ell s’hi va trasladar després de la guerra, procedent de Menorca, on aquells tres anys va viure-hi separat dels pares i de la seva germana gran. Aprenia l’ofici i viatjava primer amb el pare i després sol, agafant la bibicleta amb el tren, per contactar i negociar amb els fabricants de sabates d’Inca i Llucmajor. Però els seus primers diners els va fer una mica lluny de les pells i dels curtits del negoci familiar.
Ara és propietari de sis apartaments d'estil menorquí, alguns d'ells situats a primera línia de mar i al costat de la piscina que hi va fer construir, dos xalets, i d'altres sis casetes situades una mica més allà. Els lloga durant els mesos que hi fa bon temps -de maig a octubre- i li arriben reserves de tot arreu: de la resta de la Península, de Mallorca i també d'Alemanya. Des del club de submarinisme, que ell va muntar, l'alemany que el regenta li envia compatriotes. No es pot queixar.
Va començar a treballar als 15 anys, al costat del pare, propietari d’un magatzem de curtits que tenia a Mallorca, on ell s’hi va trasladar després de la guerra, procedent de Menorca, on aquells tres anys va viure-hi separat dels pares i de la seva germana gran. Aprenia l’ofici i viatjava primer amb el pare i després sol, agafant la bibicleta amb el tren, per contactar i negociar amb els fabricants de sabates d’Inca i Llucmajor. Però els seus primers diners els va fer una mica lluny de les pells i dels curtits del negoci familiar.
“Al costat del magatzem hi havia un estraperlista i em va oferir de vendre metles i avellanes per a la galletes d’Inca. Recordo
que anava al carrer sindicat de Palma i les venia als propietaris d’una
gelateria, que per cert feien uns gelats boníssims. Jo cobrava el kilo a 50
cèntims i per 15 kilos em treia unes set pessetes. Allò era una autèntica
fortuna! Feia doblers (diners) que em
permetien anar al cine i anar molt ben vestit”, assegura.
“D’estraperlo jo? D’estraperlo, d’estraperlo no en feia, bé només tres o
quatre vegades, quan aquell home em van encarregar agafar uns sacs de pa que
varen tirar des del tren que venia de Palma, mentre erem darrera dels metles (ametllers). Ens va veure la
guardia civil, ens van donar l’alto, però jo com corria, mentre em disparaven!”,
comenta, tot sorneguer.
Als 23 anys, amb el negoci del pare, i quan ja era
casat, cobrava 15 pessetes a la setmana, i després 25. Fora d’hores, però, feia
treballar l’enginy de negociant i es va espavilar per treure profit del crep
que sobrava de la sola de les sabates i que, els fabricants al principi gairebé
li regalaven, per aprofitar-lo i vendre-ho per fer-ne sandàlies de bany, que
aleshores calçaven els pescadors, però també els primers turistes que arribaven
a Mallorca. Cosia els sacs del crep sobrant i en treia 5.000 pessetes per
tonelada.
Més tard va practicar la mateixa operació amb la pell de les botes,
aprofitant els retalls per fer tiretes per a les sandàlies i reforços per a les
sabates. Ho amuntegava com si fos una pallissa a una de les habitacions de casa
i ho venia a molt bon preu.
Poc a poc va fer crèixer el negoci i quan el seu pare
va morir no només el va continuar sinó que el va anar fent gran, amb l’ajuda
d’un soci. Més tard, fins i tot tingué un representant a Ubrique i a Elda, on
s’hi traslladava durant la setmana. Amb la dona, quan ella ja podia deixar els
fills, viatjava a les fires comercials i s’allotjaven als millors hotels
d’Espanya: al Melià cinc estrelles, al Majestic i fins i tot al Ritz de
Barcelona.
“Tot se’m va desmoronar com un
castell de cartes”
Va abandonar les pells en el moment just, després de
superar una forta competència, viure la baixada
del dólar i del sector de la sabata, refer-se d’una gran pèrdua
econòmica i desmoronar-se-li tot com un castell de cartes. “Vaig saber parar a
temps i als 59 anys vaig agafar el capital, vaig vendre la fàbrica, vaig poder
comprar una nave pels fills al
polígon i vaig tornar a començar: aquesta vegada amb el turisme”, explica.
Se sap guanyador, ha sabut perdre i guanyar, tot i que
està clar que a la vida ha tingut més triomfs que derrotes. Va encertar amb la
seva muller, que sempre ha estat amb tot i després ha barrejat amb audàcia tots
els ingredients, també la sort, però especialment l’astucia, que malgrat les
dificultats, sempre l’ha fet escollir el destí que l’ha dut cap als diners.
Però especialment amb els negocis ha posat a la
pràctica aquell mateix coratge que amb només vuit anys i quan vivia al port de
Maó, a prop del barco-presó on hi havia l’oncle Francisco, el va dur a
resseguir de nit i tot sol el soroll d’aquells trets que atemoriren la familia,
per després descobrir-hi una imatge dantesca que marcaria per sempre més la
seva vida: els trossos esberlats dels cadàvers de 35 capellans acabats
d’afusellar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada